Makrillarnas segerrika 1998 ledde till direktuppflyttning

GAIS vann division 1 södra 2022. Förra gången som GAIS vann en serie var 1998. Ingemar Mann berättar mer om den segersäsongen.

TEXT: INGEMAR MANN

GAIS har för blott sjätte gången i föreningens 128-åriga leverne vunnit en serie som inneburit uppflyttning direkt. Det tillhör således inte vanligheterna att GAIS går segerrik genom serier för vi är ju Sveriges bästa kvallag annars. Atleterna har varit i tio kval genom åren varav sju av dessa varit lyckade avancemang till allsvenskan som 1941, 1956, 1963, 1965, 1971, 1999 och inte minst 2005. Första seriesegern erövrades av då helsvarta GAIS före Krokslätts IK i Göteborgsserien 1910, 1914-15 vanns Västsvenska Serien framför Elfsborg och denna serieseger tog GAIS även 1916-17 före IFK Uddevalla. Men på grund av spanska sjukan, det första världskriget och fotbollsmotsättningar med Stockholm kom GAIS först 1920 till den renodlade Svenska Serien för att stanna.

Sex poängs marginal
Nästa serieseger var efterlängtad. Tränaren Bosse Falk hade länge nosat på förstaplatsen och uppflyttning till allsvenskan under slutet av 1980-talet. 1987 gick det till slut vägen i ett drama tätt före Trelleborgs FF och serieseger i division 2 södra. År 2022, vilket gav Sveriges bästa resultat med 70 inspelade poäng, var det 24 år sedan Grönsvart senast gick upp direkt. 1998 vann GAIS nämligen med sex poängs marginal till IK Kongahälla i division 2 västra Götaland som serien då hette. Denna serieseger var vändningen för klubben efter det jobbiga året 1996 med idel problem: åtta raka förluster, näst sist i söderettan, B-A Strömberg avgick som tränare, sämsta publiksnittet någonsin (1 317), Gaisgården höll på att brinna ner i juni, dräktsponsorn konkade innan vi fick in några pengar, tiggarbrev gick ut, Operation rädda GAIS, konkurshot och ett parodiskt årsmöte på Stora Teatern avslutades med att sittande ordföranden höll sig kvar med lottens hjälp. 1997 blev GAIS sämsta placering någonsin med en tredje plats i division 2 västra Götaland efter Lundby IF och Trollhättans FK. Fiasko, inre stridigheter och rykten om kontakter med en förortsklubb i östra Göteborg. Några ljusglimtar under dessa år var bildandet av Gårdakvarnen, att Kopparbergs Bryggeri hade gått in som sponsor och lanseringen av Makrillölet plus GAIS-skivan med Attentat.

Annons

Magnus vände hem
Med en ny styrelse och hjälptränare Tomas ”Ribban” Bloom till Hans Gren som tränaransvarig blev starten av året 1998 lyckad. 6–1 i premiären och tio raka matcher utan förlust varav åtta segrar inledde säsongen. Seriesegern hotades aldrig på riktigt allvar trots några djupdykningar under hösten. Slitvargen, pådrivaren och 1997 års Hedersmakrill Per ”Palle” Johansson och hemvändande skyttekungen Magnus ”Schwarzenegger” Gustafsson (15 mål) var de bärande spelarna i ett GAIS som med ökad konkurrens och trimmat passningsspel gjorde att man kunde nöta in olika spelsystem. Gustafsson visade sig vara en viktig pusselbit i lagbygget när han ”kom hem” till sin tidigare klubb som var hans lag sedan barnsben. Han hade efter utflykter i kamratklubbarna i Göteborg och Norrköping hittat harmonin, blivit bättre tränad och tillförde rutin i offensiven då GAIS hade gjort för få mål året innan. Kvar sedan Magnus förra sejour var bara Lars ”Brasse-Lasse” Ternström med sin ettriga inställning och som 1997 gjorde årets mål borta i Jonsered (4–4) på övertid med en drömträff på volley. 1998 års minnesvärda ”strut” var Henrik ”Kålleredsexpressen” Perssons låånga gooa frispark direkt i mål mot IFK Göteborg. ”HP”:s jättefrispark flög som en champagnekork upp i krysset och chockade IFK i Cupen, men Grönsvart fick sträcka vapen till slut med 1–3.

Till defensiven anslöt en bra skolad back till Göteborg för en gymnastiklärarutbildning. Per ”Texas” Johansson från Tranås, med en bra vänsterfot valde han GAIS före Öster och fick smeknamnet från en känd svensk jazzsaxofonist för att skilja på ”Palle” Johansson.
Tränaren Hans Gren tillträdde 1997 med projektet ”att ta Makrillarna till ettan” och enligt spelarrådet var det ingen ordning på någonting i klubben innan. Lägg därtill att spelarna hade så kallat minuspsyke i det sargade laget. Styrelsen förnyades med före detta spelare med GAIS-hjärta där Hasse Johansson och Lars-Göran Carlsson ägnade mycket tid att rusta upp Gaisgården. Man åkte på träningsläger till Nederländerna, spelade jämt 1–1 med engelska Leeds United och fick klart med Föreningssparbanken som huvudsponsor. 1998 innehöll också upphämtningar där 0–2 blev 4–2 och vändningar mot Torslanda och Kongahälla. Ras inträffade där 1–3 i Fjärås gav fjärilar i magen och kallduschen på Torpavallen med 2–6 mot Qviding fick många att ana att förbannelsen inte släppt.
Men med en del nervdaller och publikfester med bortasnitt på nära 1 200 och ett publiksnitt hemma på nästan 1 700 kunde GAIS vinna serien i kavaj den 30 september tack vare en Oddevoldvinst mot Torslanda. För första gången på elva år avancerade äntligen GAIS i seriesystemet och falangbråken byttes nu mot framtidstro 1999.

FAKTA
GAIS bästa startelva 1998
Målvakt: Håkan ”Frösö-Frasse” Eriksson.
Backar: Lukasz Chmaj, Thomas ”Terror-Thomas” Hvenfelt, Per ”Texas” Johansson, Stefan Martinsen eller Christofer ”Coffe” Andersson.
Mittfältare: Henrik ”HP” Persson, Mårten Jonsson, Per ”Palle” Johansson, Lars ”Brasse-Lasse” Ternström eller Peter Hedman.
Forwards: Magnus ”Schwarzenegger” Gustafsson, Tomislav Mikulic eller Ajdin Velic.
Avbytare: Andreas Alfredsson, Robert Lärk, Björn Samuelsson och Johan Flykt-Rosén.

2 svar på ”Makrillarnas segerrika 1998 ledde till direktuppflyttning”

  1. Nej, GAIS vann en serie 2003 senast. De gick upp via kval men de vann ju serien.

    1. Men då ej direktuppflyttade som 1998 och 2022. Kval mot Mjällby var det, så inget var klart tack vare den seriesegern!

Kommentarer är stängda.