Utdrag ur Makrillen

“Brasse-Lasse” tillbaka i GAIS-familjen


I augusti stod det klart att före detta förbundskaptenen i futsallandslaget samt tidigare GAIS-spelaren Lars “Brasse-Lasse” Ternström ansluter till GAIS Futsal för att sätta ihop ett damlag som skall vara med i högstaligan RFL. Nu tar laget sikte på att bli ett etablerat lag i RFL och man har redan utklassat det traditionella topplaget IFK Göteborg Futsal i hemmapremiären.

Det var dock redan i våras som Lars Ternström inledde samtalen med GAIS Futsals sportråd och styrelse. Under sommaren som gick fick Ternström uppgiften att samla ihop ett lag som skulle stå sig i RFL. Efter att ha samlat ihop en trupp med en del namn som är kända inom landslaget, samt att styrelsen lagt en budget, så beslutade man att klubba igenom satsningen.

Laget fick en något trög start då man förlorade premiären mot Borås AIK med 2-1 inför drygt 400 åskådare. Det märktes att laget var nytt och att man inte riktigt fått ihop spelet fullt ut. Dock fick man slipat på detta tämligen omgående och bara en vecka senare besegrade man ärkerivalen IFK Göteborg med hela 8-1 inför drygt 200 gaisare, vilket är en starka siffror för sporten. Ett starkt bidrag till resultatet stod Mikaela Uthas för. Hon nätade fyra gånger i sin premiär i den grönsvarta tröjan.

Redaktionen på Makrillen fick äran att intervjua tränaren Lars Ternström om tiden hittills och tankarna framöver:

Berätta lite om din tidigare sejour i GAIS.

-Jag kom till GAIS 1990 då jag blev värvad till juniorlaget från BK Bifrost i Mölndal. Jag spelade med juniorlaget hela det följande året samt tränade med A-laget och i samma veva gjorde jag även min första match med A-laget, det var mot IFK Norrköping i Svenska Cupen. 1992 fick jag kontrakt med A-laget och spelade detta år sex matcher, tyvärr fick jag en tuff start då vi åkte ur Allsvenskan samma år. Jag spelade med GAIS i division ett fram till 1995. Året därpå skulle jag dock ta ett sabbatsår för att sedan återvända till GAIS 1997. Detta år spelade vi i division två men på bara två år var vi uppe i Allsvenskan igen. 1999 skulle dock bli mitt sista år som spelare i GAIS. Dock var jag tillbaka igen 2005 och var assisterande tränare bakom Roland Nilsson fram till 2006.


Hur kom det sig att du valde GAIS Futsal?

-Futsal har legat mig nära och jag har hållit på med sporten i sju år. Jag var sugen på att vara tränare för ett lag igen och att det blev just GAIS var delvis en tillfällighet även om jag sedan tidigare kände många inom GAIS Futsal. Att träna herrar var aldrig aktuellt eftersom jag är ligaansvarig för Svenska Futsalligan och därmed skulle bli jävig. Sedan ser jag en stor potential på damsidan inom denna sport då det har gått väldigt fort framåt. Intresset ökar varje år.


Hur skulle du beskriva din tid med det nya damlaget hittills?

-Väldigt inspirerande. Det är fantastiskt kul att se hur tjejerna brinner för det de gör samt att de redan i ett tidigt stadie fått en härlig klubbkänsla för GAIS. Sedan är det givetvis roligt med den positiva feedback vi fått hittills. Vi är alla ambassadörer för futsal och för GAIS. 

Vad har du för visioner för laget framöver?

-Vi har stora visioner för laget men de är långsiktiga och inget vi kommer att stressa fram. En vision är givetvis att få fler unga tjejer att testa på futsal. En annan är att framöver få GAIS Futsal och GAIS att komma närmare varandra. Vi vill visa alla gaisare att det går att se GAIS året om. Sedan är det givetvis viktigt att få tillbaka GAIS på futsalkartan igen efter att herrlaget åkt ur högstaligan för två år sedan.

Vart hamnar GAIS Futsal (damer) i tabellen i år?

-Serierna spelas region för region och vi har den tuffaste sett till statistik. Vår målsättning är att komma topp fyra för att på så vi klara oss kvar i serien. Jag tippar oss tvåa!

TEXT: Philip Morsten


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *